Att bo i en hyresrätt har sina fördelar. Du behöver inte tänka på underhåll, och du behöver inte heller oroa dig för någon handpenning innan du flyttar in. I vissa fall kan värden kräva en deposition, men denna får du ju tillbaka när du flyttar ut. Många kommer att ha en hyresrätt som sitt allra första hem. Kanske en riktig lägenhet, kanske ett rum i en studentkorridor. Alla har dock en sak gemensamt, du får inte göra vad du vill med din lägenhet.

Reglerna varierar lite från hyresrätt till hyresrätt. Vissa tillåter tapetsering och målning, medan andra bara tillåter omtapetsering som går via hyresvärden. I vissa fall kan det även vara så att du själv får betala “böter” för hål som du gör i väggarna. Detta innebär att det inte är så roligt att sätta upp nya dekorationer. Men det finns förstås väggdekorationer du kan sätta upp utan att skada väggen allt för mycket.

Gillar du tavlor? Vissa skulle vilja ha väggarna fulla av tavlor. I en hyresrätt är detta inte alltid möjligt. Satsa då istället på en så kallad tavellist. En smal hylla som sätts fast på väggen och som du sedan lutar tavlorna mot. Förutom att det minskar antalet hål i väggen, så kan du också byta tavlor med jämna mellanrum efter humör.

Ett annat alternativ är nedtagbara väggdekorationer i silikon. Dessa fungerar ungefär som klistermärken, men kan tas ner när du tröttnat på dem. De finns i alla möjliga former och färger och är perfekta för att ge färg åt en tråkig vägg, eller för att dölja skador på väggen som du inte kan eller får göra någonting åt.

Ännu ett alternativ för upphängning är att använda två skruvar och ett grovt snöre mellan dem. Från detta kan du sedan hänga bilder, foton eller andra typer av dekorationer med hjälp av klädnypor. Detta gör sig särskilt bra för att visa upp de senaste teckningarna inne i barnrummet.