Att äta middag i skenet från levande ljus, är något av en helt unik upplevelse. Det finns forskning som visar att det dämpade ljuset faktiskt innebär att maten smakar annorlunda, jämfört med om den äts under skarpare belysning. Oavsett om detta är sant eller ej, så går det inte att undkomma att det är trevligt med levande ljus.

Vad ska man då tänka på när det gäller ljus på matbordet? Det första du bör tänka på är förstås säkerheten. Lämna aldrig ljus obevakade och se till att de är väl utom räckhåll från alla små barn och djur. Ställ helst inte ljus ovanpå en bordsduk, eftersom stearin kan förstöra duken och duken i sig kan innebära en ökad brandrisk.

När det sedan gäller själva dukningen bör du sikta på att använda låga ljuslyktor så att alla vid matbordet kan se varandra under måltiden. Se också till att ljushållare och ljuslyktor är säkra, och inte har delar som kan börja brinna. Undvik också ljuslyktor som är täta upptill. Dessa kan orsaka så kallade rökgasexplosioner som i sin tur kan orsaka stora skador.

Bortsett från ren säkerhet, kan du ta ut svängarna rejält. Anpassa ljuslyktorna efter måltiderna eller temat på övriga dekorationer. Brukar du duka på många olika sätt och inte vill köpa på dig mängder med ljuslyktor? Satsa på några ljuslyktor i guld, och några i silver och sedan har du ljuslyktor som passar till det mesta. Ett alternativ är även att köpa ljuslyktor i ofärgat glas. Ljuslyktor är dock förhållandevis billiga, och gör så stor skillnad för dukningen att du gott och väl kan unna dig att köpa några olika. Satsa främst på ljuslyktor för så kallade värmeljus. Satsar du sedan på stilrena, klassiska ljuslyktor kommer du ha användning för dessa under många år. Riktigt modernt blir det med ljuslyktor av glas med rotting, eller i geometriska former. Dessa har också potential att bli favoriter för lång tid framåt.