Precis som vid giftermål eller dop så finns det två olika alternativ när det är dags att planera inför en begravning; det finns kyrklig begravning och borgerlig begravning att välja mellan. En kyrklig begravning hålls oftast i en kyrka med hjälp av en präst och är traditionell vad gäller myter, riter och symboler. En borgerlig begravning är frikopplad från religion och tradition och gör det möjligt att få en annorlunda ceremoni, om den avliden så önskat.

En sådan begravning kan till exempel hållas i ett kapell intill en kyrkogård, i en lokal vilken som eller till och med i hemmet. Man kan även välja att hålla i ceremonin för en borgerlig begravning på egen hand eller låta en begravningsofficiant hålla i förrättningen.

Kostnad

Kostnaden för en begravning kan lätt bli högre än vad man tänkt sig och priset kan dessutom skilja markant beroende på vilken begravningsbyrå man anlitar samt beroende på var i landet man bor. En borgerlig begravning ger stor frihet att forma ceremonin utifrån eget tycke och här kan man också styra priset beroende på hur stor och påkostad ceremoni som man, eller den avlidne, önskar.

Vissa kostnader är detsamma för kyrklig och borgerlig begravning, till exempel kostnad för kista, urna och transport för den avlidne. För en borgerlig begravning tillkommer även eventuell kostnad för lokal och begravningsofficiant. Något mer som styr vad slutpriset för en begravning landar på är hur man önskar ceremonin, kanske man vill ha någon som sjunger? Fika eller förtäring efter ceremonin, kremering av den avlidne, eventuell gravsten, dekorationer i form av blomsterarrangemang.

Det finns en hel del som kostar pengar kring en begravning som man kanske inte har tänkt på innan det är dags. Man brukar säga att snittpriset för en borgerlig begravningsceremoni är från 26.000 kronor upp till 35.000 kronor. Priset kan bli både lägre och högre beroende på hur stor ceremoni man önskar.