Vad är egentligen bordsdekorationer och är det inte bara någonting som är i vägen?

Bordsdekorationer är allt det där som gör middagen trevligare, oavsett om det handlar om middag mitt i arbetsveckan, mysig middag med goda vänner eller till den stora festen. Den lyfter hela matplatsen till nya höjder.

Enda gången bordsdekorationer kan vara onödiga är om middagen besöks av ett eller flera mindre barn. De har en förmåga att nå precis allt som finns på bordet. Har du yngre matgäster, och ändå vill dekorera bordet, se till att dekorationerna är ofarliga och tillräckligt stora så att inte barnet sätter dem i halsen.

Blommor är alltid ett trevligt inslag på bordet. Har du barn som besökare bör du vara säker på att blommorna och vattnet (!) inte är giftiga. Mängder av prydnadsblommor är nämligen mycket giftiga, och flera av dem avger gifter i vattnet som de står i. Säkra kort är exempelvis rosor och tulpaner. Undvik även starkt doftande blommor. Många är i dagsläget allergiska mot starka dofter, och dessutom förtar de doften av maten.

Ljus är en annan trevlig detalj i de allra flesta bordsdekorationer. Precis som nämnts tidigare bör du kanske undvika dessa om du har barn på besök. Det hjälper inte att använda låga ljuslyktor eftersom barn kan välta även dessa och få smält stearin över sig. När det gäller övriga fester är det bra att använda stabila ljusstakar så att ingen av misstag råkar välta ljusen över bordet, eller ännu värre, över en bordsgranne.

Dukar kan också anses vara en del av bordsdekorationen, även om det kan vara synd att dölja ett vackert träbord med dukar. Undvik dock att använda dukar under högre ljusstakar där det finns risk för att ljusen kan välta. Det är visserligen tråkigt att få ett brännmärke på bordet, men ingenting dödar stämningen så snabbt som en brinnande bordsduk.

Dekorera med förstånd och varsamhet och festen kommer bli succé!