Vem vill inte slå sig ner vid ett vackert dukat bord, oavsett om det är vardag eller fest? Det kan vara så enkelt som några få blommor i en vas, en ljuslykta eller en servetthållare. Men också oerhört avancerade blomsterarrangemang, fruktskålar och vikta servetter.

Att tänka på

Det finns egentligen inga regler för dekorationer, utan det är upp till dig och din stil. Har du en i övrigt stram, modern stil kanske du bör duka i samma stil och använda dig av enbart en färg. Ett par andra saker att tänka på är att undvika höga blomsterarrangemang eller ljusstakar som stör sikten över bordet. De flesta vill se sina bordsgrannar och blir irriterade om sikten störs av någonting. Det är även en god idé att använda udda antal av olika saker, av någon anledning uppfattar det mänskliga ögat udda antal som mer estetiskt tilltalande än jämna.

Vardag

De flesta av oss lever hektiska liv där det inte finns tid för eleganta dukningar med avancerade arrangemang på matbordet. Det är helt okej. Ingen kräver att det ska vara perfekt. Men hur gör man då om man vill sätta lite extra piff på matbordet, även i veckorna. Knepet är att hitta saker som redan är klara och som kan stå framme hela veckan. En fin servetthållare, med servetter som anpassas efter säsongen kan göra underverk. Låt den få sällskap av ett fat med stenar, snäckor eller ett par ljuslyktor och du har ett vackert arrangemang på nolltid. Investera även i snygga tallriksunderlägg för en extra färgklick på bordet.

Fest

Här kan du verkligen ta ut svängarna med dina dekorationer. Anpassa dem gärna efter säsong och var inte rädd för att hämta saker från naturen, eller kylskåpet. Håll det lågt, så att alla vid bordet kan se varandra, och anpassa dekorationerna efter dina gäster. Vill du göra någonting riktigt extra så testa att vika servetterna. Du hittar mängder av idéer och instruktioner på nätet.

Lycka till!